Verhalen van Chodzjali Ooggetuigen
Over Chodzjali

Over Chodzjali

Introductie Chodzjali
Chodzjali is een district in de bergachtige regio Karabach van Azerbeidzjan. Zijn grondgebied maakte deel uit van de voormalige Nagorno-Karabach Autonome Oblast (NKAO), opgericht binnen de Azerbeidzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek (SSR) en bestond tot 26 november 1991. De NKAO was een administratieve afdeling die kunstmatig was opgericht als reactie op de territoriale aanspraken van de Armeense SSR. Als gevolg van de Armeense aanspraken op het grondgebied werden de administratieve grenzen ervan doelbewust zo vastgesteld dat de Armeense bevolking een meerderheid vormde. Chodzjali was een van de weinige nederzettingen van deze administratieve eenheid die hoofdzakelijk door Azerbeidzjanen werd bewoond.

Begin jaren negentig werd de regio overspoeld door een gewapend conflict toen Armenië agressieve militaire acties tegen Azerbeidzjan ondernam met het oog op de uitvoering van zijn reeds lang bestaande plan om Azerbeidzjaanse gebieden te bezetten. De eenzijdige afscheiding van Nagorno-Karabach van Azerbajdzjan en de annexatie ervan bij Armenië vormden de kern van dit plan. Als gevolg daarvan bezette Armenië deze regio, met inbegrip van Chodzjali en zeven andere districten van Azerbeidzjan. De oorlog die volgde op deze agressie kostte dertigduizend levens, en bijna een miljoen Azerbeidzjanen werden vluchtelingen en ontheemden, terwijl duizenden mensen spoorloos verdwenen. Ondanks dat er meer dan twintig jaar zijn verstreken, is er geen teken dat Armenië zijn voortdurende agressie zal opgeven en zijn troepen uit de bezette gebieden zal terugtrekken.


Geografie

Chodzjali heeft een totale oppervlakte van 940 vierkante kilometer en had vóór het conflict 7000 inwoners. Chodzjali ligt 10 kilometer ten noordoosten van Khankendi, op het kruispunt van de hoofdwegen Aghdam-Shusha en Askeran-Khankendi. Met de enige burgerluchthaven in het gebied was Chodzjli een belangrijk communicatiecentrum en een toevluchtsoord voor Meskheti / Ahiska-Turken die de bloedige interetnische conflicten in Centraal-Azië ontvluchtten, alsook voor Azerbeidzjaanse vluchtelingen die uit Armenië werden verdreven.

Het grondgebied van het district is hoofdzakelijk bergachtig. De hoogste toppen zijn Gizgala (2843m) en Girhgiz (2830m). Met uitzondering van het hooggebergte heerst er een mild/warm klimaat. De hoge berggebieden zijn bedekt met subalpiene en alpenweiden. De belangrijkste rivieren zijn de Badara en de Gargar. De bovengrond bestaat hoofdzakelijk uit hooggelegen en bergachtige bodems. 40% van het grondgebied is rijk aan hazelaar, beuk, esdoorn, berk en andere bomen.


Geschiedenis en Kultuur

Khojaly is een historisch en cultureel deel van Azerbeidzjan. Het behoort tot de Chodzjali-Gadabay cultuur uit de 14e-7e eeuw voor Christus. In deze stad zijn grafmonumenten uit de late bronstijd en de vroege ijzertijd ontdekt, zoals stenen kisten, grafheuvels en necropolen. Chodzjali herbergt ook historische architectonische monumenten – een ronde crypte (1356-1357) en een mausoleum (14e eeuw). Ook werden bij archeologische opgravingen verschillende stenen, bronzen en benen versieringen en keramische huishoudelijke voorwerpen gevonden. De naam van de Assyrische koning Adad-narari (807-788 v. Chr.) is gegraveerd in een van de kralen die in Khojaly zijn gevonden.

Het kasteel Askeran, dat in de 18e eeuw werd gebouwd door de Karabachse khante Panah khan, ligt binnen de administratieve grenzen van het district Chodzjali, aan beide oevers van de Gargarivier. Het kasteel, dat is gebouwd van kasseien, bestaat uit twee vestingwerken. Een belangrijke mijlpaal met betrekking tot dit kasteel is dat in 1810 in het kasteel vredesbesprekingen plaatsvonden tussen Rusland en Iran, wat zijn historische betekenis nog vergrootte.

Wijnbouw, bijenteelt, veeteelt en graanteelt waren de belangrijkste activiteiten van de bevolking van Khojaly. Vóór de Armeense bezetting waren er in het district tientallen culturele instellingen, musea, hogescholen, middelbare scholen, gezondheidsinstellingen, landbouw- en industriebedrijven en andere openbare organisaties. In het administratieve centrum van Chodzjali stonden een textielfabriek, twee middelbare scholen en twee lagere middelbare scholen.


Administratieve afdelingen
Naburige districten: Lachyn, Kalbajar, Aghdam, Khojavand en Shusha.
Chodzjali heeft één stadscentrum, één nederzetting (Askeran) en 50 dorpen.
Dorpen: Almaly, Garakotuk, Ballyja, Khanyurdu, Mehdibayli, Jamilli, Chanagchy, Syghnag, Daghyurd, Dashbulag, Badara, Khanyeri, Gayabashy, Sunjinka, Harov, Daghdaghan, Khanabad, Aghgadik, Ashaghi Gylyjbagh, Kosalar, Bashkand, Janhasan, Tazabina, Gyshlag, Javadlar, Yalobakand, Garabulag, Damirchilar, Gushchubaba, Madatkand, Gyzyloba, Ashaghy Yemishjan, Khachmach, Yukhari Yemishjan, Meshali, Nakhchivanly, Aghbulag, Aranzamin, Dahraz, Pirjamal, Pirlar, Dashbashy, Farrukh, Seyidbayli, Ulubaba, Shushakand, Dashkand, Mukhtar, Sardarkand, Shalva.

 

Ilkana Goja
Dit artikel is tot stand gekomen op de basis van verschillende bronnen van internet. 

@Alle Rechten voorbehouden. Niets van deze website mag worden verveelhoudigd en / of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, of op welke ander wijze en/of door welke ander medium ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemmingen van Stichting TogetherStrong. Ook mag niet gerefereerd worden aan informatie ana deze site of artikelen zonder correcte bronvermelding naar Stichting TogetherStrong.

Verhalen van Chodzjali Ooggetuigen