30e Herdenking van Chodzjali
30e Herdenking van Chodzjali

30e Herdenking van Chodzjali

Lustrum van Chodzjali genocide raakt Azerbeidzjaanse gemeenschap in Nederland

 

In februari 1992 werden in het stadje Chodzjali honderden Azerbeidzjanen op brute wijze vermoord door Armeense troepen. Meerdere keren heeft de Azerbeidzjaanse gemeenschap in Nederland het parlement verzocht deze genocide te erkennen. De Azerbeidzjaanse gemeenschap wil erkenning voor wat Azerbeidzjaanse volk is aangedaan. Maar tot nu toe blijft het stil.

Het bloedbad van Chodzjali

Op 26 februari is het precies dertig jaar geleden dat de genocide in Chodzjali plaatsvond. Het bloedbad, waarbij honderden vluchtende Azerbeidzjanen werden tegengehouden door Armeense bewapende troepen en genadeloos werden vermoord, geldt als één van de zwartste bladzijdes uit de geschiedenis van de 20e eeuw. In totaal kwamen 613 mensen om het leven. De bewapende Armeense troepen vermoordden 613 burgers, waaronder 106 vrouwen en 83 kinderen. Daarnaast werden 1.275 onschuldige dorpelingen gevangengenomen en zijn tot op de dag van vandaag 150 mensen nooit teruggevonden. Een ongekende tragedie.

Lustrum

Inmiddels is de massamoord door landen over de hele wereld als genocide erkent. Alleen Nederland blijft achter. Een steek voor de Azerbeidzjaanse gemeenschap van zo’n 15.000 mensen die in Nederland wonen en volledig zijn geïntegreerd. De Azerbeidzjaanse gemeenschap heeft het Nederlandse parlement een aantal keren verzocht om de kwestie in de Kamer te behandelen om zo te komen tot erkenning van de historische gebeurtenis. De gemeenschap wil vooral nu aandacht vragen, omdat het lustrum nadert. Hiervoor zijn verzoeken verstuurd naar het parlement, verschillende politieke partijen en overheidsinstanties. Tot onze teleurstelling zonder resultaat.

Monument

In 2008 werd in Den haag een monument opgericht ter nagedachtenis aan de genocide in Chodzjali: voor de slachtoffers het eerste monument in Europa. Maar daarbij is het gebleven. Als je bedenkt dat Nederland bekend staat om haar vooruitstrevende positie ten aanzien van bescherming van de democratie, mensenrechten en gerechtigheid vragen wij om het gesprek samen aan te gaan. Net als we elk jaar doen ter nagedachtenis van de holocaust. Als het parlement zwijgt over dergelijke verschrikkingen, schept dat ruimte voor nieuwe dergelijke misdaden in de toekomst. Wij hopen dat Nederland, dat een multiculturele samenleving kent, de belangen van de Azerbeidzjaanse gemeenschap wil beschermen en hun stem hoort.

Boek 

Om bewustzijn te creëren en om te begrijpen wat op de nacht van 26 februari 1992 is gebeurd heeft de stichting TogetherStrong het boek ‘Chodzjali: ooggetuigen vertellen’ van Irada Alili vertaald. Het boek is drie werken gratis te downloaden. Voor meer informatie over de genocide in Chodzjali ga naar www.khojalytoday.com, of teken de petitie op www.justiceforkhojaly.org

 

 

Verhalen van Chodzjali Ooggetuigen